28.5.09
mesosfera. mesa de aprendizaje lúdico interactiva
26.5.09
Apuntes de una charla sobre Poesía Fonética en el Espai Movistar.
...una charla sobre Poesía Fonética en el Espai Movistar:
Apuntes
visualcomplexity.com
Cómo publicar posts en el blog de Laboratori del caos
1. Ve a laboratoridelcaos.blogspot.com
2. Arriba a la derecha, pulsa en acceder
*El idioma puede variar dependiendo de vuestra configuración.
25.5.09
Radio evolución
r-evolucio.org
Si todo va según lo esperado, el próximo curso la asignatura de Laboratori del caos colaborará con la radio. Recordar que, tal como comentó Martí esta mañana, que la colaboración comience el próximo curso no significa que los alumnos del curso presente o pasado no podáis participar si os interesa.
Un saludo.
El disco Dorado, Voyager
El "Golden Record". es una placa metálica que fue incluída por la Nasa en los Pioner y más tarde en las sondas espaciales Voyager, para enviar información acerca de la Tierra al espacio exterior, con la esperanza de que dentro de cientos de años, cuando estas sondas se acerquen a otro sistema planetario con posibilidades de vida inteligente, sean leídas y ecuchadas.
Este disco, contiene saludos en diferentes idiomas, desde los más antiguos a los más recientes, canciones de todo el mundo, sonidos propios del planeta como la erupción de un volcán...
En esta página pueden escucharse estas grabaciones, que supuestamente nos representan y describen (aunque en realidad es una selección que hizo la Nasa con mensaje del presidente Carter incluído)y son las que puede ser, algún día, alguien descodifique a años luz.
Mulholand DR. David Lynch
PD. No intenteu entendre la film com una peli normal, pot resultar altament frustrant...
http://www.youtube.com/watch?v=lsKUHWKqqqs
but, is it music?
en poso uns pocs, esperant que seguiu estirant del cabdell amb tanta curiositat i il.lusió com em produeix a mi...
temim Cage obrint el camí de l'electroacústica i obrint la aporta a tot el que s'havia considerat amusical, alliberant del tot els paràmetres del temps, el timbre, la dinàmica, i la tonalitat...
també
tenim steve reich, un dels pares del minimalisme, treballant amb obstinats rítmics, desfassant i condensant i expandint els punts en el temps, provocant reagrupacions i distanciaments, transformacions dels motius, provocant l'estadística i vorejant l'atzar.. la desincronització o la sincronització, el ritme de l'arrítmia, segons ho preferiu...
23.5.09
Binaural Dummy-Head in Progress (2). Benjamín 1.0
Si días atrás pudisteis ver algunas ecografías, hoy me complace presentaros a mi hijo recién nacido.
El parto ha sido duro, prolongado y fragmentado. Ha sufrido alguna pequeña malformación que, aprendiendo de la experiencia, espero saber corregir en una futura segunda versión.
Su nombre es Benjamín y está aprendiendo a escuchar.
:)
Pensaba poner algunas grabaciones aquí pero mejor lo probamos el lunes en clase, ¡así que no faltéis!
Ursonate de Kurt Schwitters
Aquí teniu el link també del youtube perquè en pogueu escoltar un fragment.
http://www.costis.org/x/schwitters/ursonate.htm ( a la pàgina teniu escrit el poema)
http://www.youtube.com/watch?v=55Bi1VxtC4g&feature=PlayList&p=03A2EB07EE21FF92&index=59 (poesia sonora)
21.5.09
Mapa dels sons de Tokyo
Pel tràiler del film podem deduir per on anirà la història que Coixet ens explicarà aquesta vegada. El que falta és poder-lo veure per comprovar si realment el títol fa justícia al que combrega, i la pel·lícula resulta una bona deriva pels diferents paisatges sonors de Tokyo.
De totes maneres, si més no ja només pel títol, valia la pena fer-ne menció.
http://mapofthesoundsoftokyo.com/
18.5.09
Remix século XX (Adriana Calcanhotto)
Aquí, teniu la lletra i la opció de poder-la escoltar.
La Papa
A la seva web, podeu trobar informació d'esdeveniments, exposicions, tallers... i actes com recitals de polipoesia, pintura, fotografia, performance, música, teatre, cine independent, poesia experimental, videopoesia, ciberart, ciberpoesia.
Yuxtaposiciones'09
Durante los días 28 y 29 de mayo, La Casa Encendida acoge la 7º edición del Festival Internacional de Poésia y Polipoesía YUXTAPOSICIONES'09.
Yuxtaposiciones presenta este año un programa femenino de lujo.
En su séptima edición, apuesta por voces femeninas consolidadas y emergentes de Europa y América para demostrar la fuerte vigencia de la palabra recitada y, sobre todo, para demostrar que la poesía hoy en día está llena de rincones por explorar.
Yuxtaposiciones es este año más que nunca un recorrido por los referentes que ampliaron la poesía y el uso de la voz y a su vez una apuesta por las voces más actuales y desconocidas en España.
PROGRAMA DE ACTUACIONES DE YUXTAPOSICIONES'09
Jueves 28
- Heike Fiedler
- Miriam Reyes
- Pamela Z
- Anne Waldman
- Nathalie Quintane
- Joan La Barbara
- Joan La Barbara (25-28 de mayo)
- Anne Waldman (1-3 de junio)
- Sandra Santana (28 de mayo)
- Laura Borràs (29 de mayo)
Myspace
PAISATGES SONORS A LA RÀDIO
Amb un cop de sintonització vaig agafar la emisora de CatMúsica que justament era un programa que parlaven sobre els paisatges sonors i comentaven autors d'ell. En aquell moment parlaven de Marcel Duchamp (un dels clàssics) pero d'altres més. Penso que el programa està molt bé ja que comenten i debateixen fent un recurregut en la historia així com actualement.
El programa el fan els disabtes per el mati i s'en diu Interludi. Buscant informació també e sabut que fan un mateix programa que es diu Impressións que també abarca alguna vertent del paisatge sonor i la música experimental, aquì està la programació:
http://www.catradio.cat/pcatradio/crSeccio.jsp?seccio=cm
També e trobat altres emisores que en parlen:
-Ars sonora; És el programa més veterà de la ràdio espanyola dedicat a la creació sonora. Va néixer el 1985 i es pot sentir cada nit de diumenge a partir de les onze, pel canal de música clàssica de RNE.
http://www.rtve.es/radio/20081015/ars-sonora/178288.shtml
-The listening room (Australia); Aquest programa de l'ABC australiana va néixer amb la intenció d'explorar noves fórmules radiofòniques mitjançant les quals poder escoltar audio-assajos, documentals acústics, paisatges sonors, etc.
http://www.rtve.es/radio/20081015/ars-sonora/178288.shtml
Ràdiografia (la ràdio a la Pompeu); Projecte radiofònic dut a terme per les assignatures de Taller de Ràdio dels estudis de Comunicació Audiovisual de la UPF. http://www.upf.edu/materials/comaudio/radio/
17.5.09
MASARU EMOTO:MENSAJES DEL AGUA
16.5.09
Representación gráfica del sonido
14.5.09
BdeBarna
Cámara de Inmersión Sónica. Francisco López
http://www.artesonoro.org/archives/2496
Norman McLaren
13.5.09
Escultura sonora, Eduardo Chillida.
http://www.youtube.com/watch?v=RBU_Qh0saeI
Ursonate de Kurt Schwitters
El divendres 15 de Maig a les 13h , a l'Aula 8 d'Adolf Florensa, el departament d'Història de l'Art ha convidat Oriol Ponsatí-Murlà per a que interpreti la Ursonate de Kurt Schwitters.
Kurt Schwitters és un artista que pertany al moviment Dadà que investiga en l'art sonor i fa un conjunt de peces sonores a través dels sons d'un mateix. Potser una oportunitat per a veure de més aprop com altres artistes investigaven sobre l'art sonor.
12.5.09
11.5.09
LA "ORQUESTRA del CAOS"
Se dedican a hacer actuaciones, actividades, proyectos relacionados con el Arte sonoro.
Hacen proyectos relacionados con las creaciones y meditaciones de los sonidos, simplemente proponen trabajos de artistas que llegan hasta ellos.
También hablan de técnicas y trucos para utilizar correctamente aparatos eléctricos, altavoces, etc.
http://horitzo.tv/node/365
RIP: remix manifesto
Que aprofiti sobretot: passeu-ho!
FITXA pasiatgesonor
FITXA
TÍTOL: normalment posem el nom del lloc i paraules que ajudin a reconèixer l'arxiu com per exemple “vic_sortida_de l'estació”.
DURACIÓ: en aquest format -> minuts' segons"
LOCALITZACIÓ: escriu el nom del lloc amb la màxima precisió possible, Població, carrer, etc.
LONGITUT/LATITUT: ( el sistema d’onsortir.cat ens permet clicar sobre el mapa i guarda les coordenades) També es poden obtenir les coordenades desde googlemaps. cal que trobeu el lloc i introduir aquest codi al buscador del navegador on tingueu obert el googlemaps:
javascript:void(prompt('',gApplication.getMap().getCenter()));
a continuació premeu “intro” i us apareixeran les coordenades en una finestreta nova.
DATA I HORA: en aquest format -> 26/08/2008, 21:08h
TIPUS: triem una de les tipologies que tenim
TAGS: cal anotar tantes parules relacionades amb l’arxiu com puguem per a ajudar a la cerca, pot arribar a passar que hi hagi més tags que paraules a la descripció. Fixa’t en les fitxes d’altres arxius existents que puguin tenir alguna relació, això et pot orientar o inspirar.
DESCRIPCIÓ: breu explicació de l'entorn, del fenomen, informació no audible que ajudia entendre el document de so. Recalca aspectes de l'arxiu que podrien passar desapercebuts. Podem comentar si la reaització de l’enregistrament presenta problemes o si s'ha hagut d'editar/processar gaire.
CONDICIONS AMBIENTALS: moment del dia ( mati, migdia, tarda, vespre, nit,etc) , factors atmosfèrics ( pluja, sec, humit xafogós, vent, etc..), estació de l'any.
DADES D'ENREGISTRAMENT: Amb quin format i suport tecnològic s’ha realitzat, tipus d’aparell i model, de gravadora i de micrófon si s’escau a ser possible. Si el so s’ha processat, convertint-lo de format també és bo d’indicar-ho.
AUTOR: nom de l'enregistrador
QUALITAT: posem una escala de 1 a 10, segons la qualitat del so en relació amb el contingut que es volia enregistrar.
10.5.09
Manifiesto del Tercer Paisaje
Tracta breument l’evolució del paisatge, els canvis en la seva extensió i composició, posant en evidencia la dificultat a l’hora de delimitar-lo, i per tant cartografiar-lo.
9.5.09
All the people in all the world
All the people in all the world és una instalación que utiliza grans d'arròs per representar de manera física estadísticas demográficas de tot el món. Cada gra d'arròs representa una persona.
Per a més informació clickeu aquí
8.5.09
Proyecto MAPA
7.5.09
Sala Oval (Salvador Dalí)
Mutacions geogràfiques de Cildo Meirelles
Mutações geográficas (Mutacions geogràfiques, 1969) és una sèrie d'obres que analitza l'immens territori del Brasil i la naturalesa de les fronteres geogràfiques. Al mateix temps, fa referència a la infantesa de Cildo Meireles i als desplaçaments constants de la seva família per l'ampli territori brasiler arran de la feina del seu pare en el Serviço de Proteção aos Índios. La sèrie Arte física (Art físic, 1969) es basa en collages que plantegen propostes per a possibles accions relacionades amb l'espai geogràfic i topològic i que en molts casos mai no es van arribar a realitzar.
6.5.09
THRU-YOU.COM: Sampleando Youtube
Dejo un vídeo de muestra; a través del enlace se puede acceder a los demás.
Una vez más se demuestra que cualquier fuente de sonido, provenga de donde provenga, es susceptible de ser reciclada para crear nuevas formas.
http://www.thru-you.com/
5.5.09
Susan Philipsz
Aquí podeu llegir una entrevista a Susan Philipsz.
4.5.09
Cartografia experimental
Com hem parlat a classe: el naixement de la cartografia i l'aparició dels mapes amb la intenció de donar ordre a un element caòtic, deriva alhora en un canvi de carografía, una mapificació indeterminada, versàtil i oberta a noves representacions. L'artista Nina Katchadourian analitza i transemet un nou concepte de mapa. Analitza patologies geogràfiques, reinterpreta l'espai segons les seves vivències i trasllats personals, retalla, fragmenta i recontrueix en defnitiva la representació de la realitat lògica.
http://www.youtube.com/watch?v=NpzfLuCy4hA
Ja se que hem entrat de cap al tema de cartogafiar noves geografies, els mapes de coneixement i mapificar, pero he trobat aquest video de la BBC i no m'he pogut resistir a tornar al tema del so. El lyrabird, és una espècie d'ocell mim, és capaç d'imitar el cant d'unes altres vint espècies que viuen al seu entorn, el so de càmares fotogràfiques (amb i sense flash!) i fins i tot ha après a copiar el so de les serres elèctriques que deforesten els boscos on habita. No te més importància que l'anècdota, peró és molt curiós!!
Bona nit.
Nòmades
Clicant aquí en podeu tenir més informació.
Aquesta entrada és a tall de nota, de links i connexió durant la classe.
Representacion de la ciudad
Pos si alguien tiene curiosidad, ahi tiene un libro para consultar.
1.5.09
GPS drawings: aprender el espacio.
Dibujos realizados mediante gps.
Trayectos que se vuelven imagen. Cartografía de los pasos dados en un periodo de tiempo y en un espacio determinado, mostrando como se organiza y que relación se mantiene con este.
Dibujos sobre el territorio. Imágenes que significan el espacio superponiendo lecturas subjetivas.
http://www.gpsdrawing.com/index.html